طلبه بیچاره تو گمان میکنی اهل الله و اهل معارفی ؟!
بیچاره تو گمان میکنی اهل الله و اهل معارفی ؟ این نیز از تلبیسات نفس و شیطان است که تو را سرگرم به خود کرده و از خدا غافل کرده و به مشتی مفاهیم و الفاظ سر و صورت دار دل خوش کرده . در مقام علم دم از تجلیات ذاتی و اسمائی و افعالی می زنی ، و عالم را از حق می خوانی ، و همه موجودات را از جلوات حقَ می گویی و در مقام عمل با شیطان شرکت می کنی و به آدمزادگان سرکشی و تکبر می کنی . پیش اهل معرفت این تکبر به حق تعالی است. آن علم معارفی که در انسان به جای فروتنی و خاکساری ، سرکشی و تدلّل ایجاد کند ، آن پس مانده ابلیس است. این اصطلاحات اگر این نتیجه را در انسانی حاصل کند از تمام علوم پست تر است، زیرا که از آن علوم دیگر توقع نیست که انسان را الهی کند و صاحبان آن علوم نیز چنین دعوائی را ندارند.پس آنها به سلامت نزدیک ترند. لااقل این عجبِ موجب هلاکت که _ از خواص ابلیس است _ در آنها پیدا نشده و وسیله معرفة الله آنها را از ساحت مقدس حق تعالی دور نکرده!
…….
اگر حکیمی یا فقیهی یا محدّث و مفسّری ، ببین از این علوم در قلب تو چه یادگاری هایی مانده و چه ثمراتی از این علوم در درخت وجود تو پیدا شده.علی بن ابی طالب علیه السلام فرمود : سَرِ علم تواضع است. اگر در تو تواضع و فروتنی پیدا شده است شکر کن و در ازدیاد آن بکوش.
…….
هیچ گاه به کمالات خود مغرور نشو که غرور از شیطان است. همیشه به خود بدبین باش و از سوء عاقبت در ترس و هراس باش. و اگر دیدی در تو از این علوم اعجاب و خودبینی و خودپسندی حاصل شده است ، بدان که طعمه ی ابلیس شدی و از راه سعادت دور افتادی. و آن گاه نظر کن ببین جز پاره ای اصطلاحات بی مغز چه در دست داری ؟ آیا می توان با این اصطلاحات ، ملائکة الله غِلاظ و شِداد را جواب داد ؟ آیا می شود با هیولی و صورت و معانی حرفیّه و مانند اینها ، خدای عالم را بازی داد؟ گیرم در این عالم که کشف سرایر نمی شود ، بتوان به بندگان خدا تدلّل و تکبر کرد و با آنها با تحقیر و توهین رفتار کرد ، آیا میتوان در قبر و قیامت هم باز با همین پای چوبین رفت و از صراط هم می توان با همین پای چوبین گذشت؟علم قرآن و حدیث باید اصلاح حال تو را کند و اخلاق دوستان خدا را در تو ایجاد کند ، نه پس از پنجاه سال تحصیل علوم دینی به صفات شیطانی تو را متّصف کند !
به جان دوست قسم که اگر علوم الهی و دینی ، ما را هدایت به راه راستی و درستی نکند و تهذیب باطن و ظاهر ما را نکند ، پست ترین شغل ها از آن، بهتر است . چه که شغل های دنیوی نتیجه عاجلی دارند و مفاسد آنها کمتر است ، ولی علوم دینی اگر سرمایه تعمیر دنیا شود ، دین فروشی است و وزر و وبالش از همه چیز بالاتر است.
امام خمینی(ره)